Na regen komt niet altijd zonneschijn

Wat gebeurt er toch veel in de wereld. We komen net uit bijna 2 jaar onrust door de COVID pandemie en dan is er de situatie in de Oekraïne. Ik had echt gehoopt dat deze lente anders zou worden. 

Mijn ouders hebben allebei de tweede wereldoorlog meegemaakt. Mijn vader heel bewust, mijn opa zat in het verzet waarbij mijn vader als tiener ook actief taken uitvoerde. Mijn moeder zat in die tijd nog in Indonesië, ongetwijfeld heeft zij ook littekens opgelopen maar daar werd nooit over gesproken. Bij beiden heeft dit zijn sporen nagelaten op hun leven maar ze hebben hun uiterste best gedaan om dit bij mij en mijn zusje weg te houden.

Ik prijs me gelukkig dat ik uit een gezin kom waar liefde en veiligheid de boventoon voerde. Heb er nooit bij stil gestaan dat we ooit in aanraking zouden kunnen komen met iets als een oorlog relatief dichtbij. Het woord oorlog hoort voor mij bij het Midden Oosten, bij onrusten in landen in Afrika, bij vroeger en bij ver weg. Maar de wereld is veranderd.

In mijn praktijk komt het onderwerp regelmatig voorbij. Enerzijds zijn er mensen die iets willen doen. Die goederen aan het inzamelen zijn, zelfs naar de grens van Oekraïne rijden met volle vrachtwagens. Die hun huis en hart openstellen. Die actief in de hulpstand staan. Ik heb er bewondering voor. 

En helaas is er ook een aantal mensen die de onrust binnen laten komen. Ze piekeren veel, nieuwsberichten zorgen voor bevriezen en verlammen en het liefst zouden vluchten. Angstig zijn en doemscenario’s voor zich zien. En aan mij vragen hoe hier mee om te gaan. 

Lely Coaching

 

Het is nu maart 2022, ik ben ook zoekend in deze periode wat werkt en wat niet werkt. Voor de meesten van ons is dit nieuw.

Wat wel kan werken in 'algemene' periodes van stress:

  • Zoek de buitenlucht op: ga tuinieren, wandelen, het water op, een stukje fietsen. De natuur zorgt voor ontspanning en is sowieso goed voor ons. 
  • Zoek afleiding: pak een hobby op, ga schilderen, puzzelen, klussen. Door je ergens op te concentreren is er geen ruimte om te piekeren.
  • Zoek iemand op, ga koffie drinken met een vriend. Ga lunchen met een collega. Wandelen met je zus. Plezier met elkaar hebben geeft energie!
  • Ga bewegen: ga vaker sporten (maar niet overmatig), doe aan yoga en meditatie (daar zijn hele fijne apps voor). Door fysiek inspanning en ontspanning op te zoeken kan je je hoofd legen. 
  • Plan piekertijd: bespreek bijvoorbeeld ‘s ochtends kort met een collega wat de stand van zaken is of s avonds met je partner kort het nieuws en je zorg. Maar sluit daarna dit onderwerp af en ga iets anders doen. Door er meer over te praten wordt de onrust groter maar het probleem niet kleiner. 
  • Wees selectief met welke nieuwsberichten je wil doornemen. De media doet veel met onze emoties en niet alles is waar en geeft een volledig beeld. Scan de krantenkoppen zodat je op de hoogte bent maar je hoeft niet alles in detail bij te houden. Meer informatie geeft niet per definitie meer duidelijkheid.
  • Wees je bewust waar je wel en geen invloed op hebt. Je hebt geen directe invloed op de plannen van de man die deze ellende is gestart. Je hebt wel invloed op wat er hier en nu in jouw huishouden gebeurt. Op kleine schaal kan je acties ondernemen door te steunen of misschien zelfs actief te helpen. 

Ook voor mij geldt het dat ik bewust keuzes maak en focus. En ondanks dat het na de Corona periode nu een andere betekenis heeft gekregen: stay save!

Copyright © 2023 | Lely Coaching | Website door WebKeizerin