De Sint in een loopbaantraject

In hoeverre heeft een economische crisis of een pandemie invloed op de viering van het 5 decemberfeest? Stel je voor dat het zo ver komt dat ook de Sint zijn werk ziet opdrogen en op zoek zou moeten naar een andere baan. Als loopbaancoach lijkt me dat een enorme uitdaging.

Zou ik dan starten met de Sint door zijn competenties in kaart te brengen? Waar is de Sint eigenlijk goed in? Het is in ieder geval een mensen-mens, hij kan goed met kinderen omgaan maar is hij ook praktisch ingesteld? Hij is mobiel en wil reizen maar is hij bijvoorbeeld analytisch of technisch? Zou hij een sollicitatiebrief in Word kunnen maken of doet hij alles nog handgeschreven? Hij heeft wel lef, zo op het dak maar is hij echt flexibel? Zou hij naast zijn moerstaal en Spaans nog meer talen spreken?

Met leiderschap zit het denk ik wel goed, maar kan hij ook onder een baas werken? Hij zou als zzp-er aan de slag kunnen maar als wat? Zou hij geschikt zijn in de bouw met zijn jarenlange duplo-ervaring? Hoe zou hij in de sales zijn? Zou pakketbezorger iets voor hem zijn? Of op de grote vaart? Zou hij een groot rijbewijs hebben voor op de vrachtwagen? Of misschien spreekt banketbakker hem wel aan… De Sint lijkt me trouwens een echte netwerker. En dat biedt weer perspectief want 70% van de banen wordt via via gevonden.

Wat wil ik, wie ben ik, wat kan ik

Waarschijnlijk gaan we ook aan zijn presentatie werken. “Hoe kleed je je voor een sollicitatiegesprek?” Zijn uitstraling komt op dit moment naar mijn mening ietwat oubollig over. En over die baard moeten we het zeker even hebben…

Als loopbaancoach merk ik dat ik in de valkuil trap dat ik voor de heer Nicolaas ga invullen wat een mogelijke vervolgstap kan zijn in zijn carrière. Want ondanks dat ik hem met regelmaat de hand heb geschud (gemiddeld toch wel eens per jaar) kan ik niet zeggen dat ik hem echt ken. Voor de zekerheid heb ik hem ook dit jaar weer geschreven:

“Sint, ik heb eens zitten denken
Wat u ons dit jaar zou kunnen schenken
Mocht het zover komen
Dat u de maan niet meer ziet schijnen tussen de bomen

Dan maak ik graag met u de deal
En zet mij in met hart en ziel
Dan bied ik u aan gratis en voor niets
Een loopbaantraject voor u en uw Piets

Maar mogelijk komt u dan tot de ontdekking
Dat uw huidige functie is echt “uw ding”
U zult begrijpen, hierachter zit een persoonlijk belang
Voor mijn gezin, de buren en het ganse land

Dus zou u mij een groot plezier willen doen
(Ik zorg zelf wel voor de cadeaus in de schoen
De surprises en gedichten zijn al jaren van eigen hand
Ook voor het lekkers sta ik persoonlijk garant)

Dat u blijft verschijnen op het feest van gezelligheid en gein
Surprises, pepernoten en marsepein
Om in de herfst uit Spanje deze kant op te varen
Dit jaar en alle komende jaren

Dan zorgen mijn collega’s en ik voor een baan voor eenieder
En maken we de economie en het Sinterklaasfeest weer wat solider”

Edmay van der Lely, fan van de Sint en loopbaancoach